- ایمپلنت دندان چیست؟
- آشنایی با اهمیت تغذیه پس از ایمپلنت
- تغذیه پس از ایمپلنت
- اهمیت پروتئین بعد از انجام ایمپلنت
- مواد غذایی ممنوع بعد از ایمپلنت
- آشنایی با مراحل انجام ایمپلنت
- بررسی وضعیت دهان و دندان
- برنامه ریزی و نوبت دهی
- تزریق بی حسی یا بیهوشی
- خارج کردن دندان قبلی
- سوراخ کردن استخوان
- قرار دادن ایمپلنت و بخیه کردن لثه
- زمان انتظار برای پیوند استخوان و ایمپلنت
- قرار دادن اباتمنت
- قالبگیری برای ساخت روکش
- وصل کردن روکش به پایه
پس از انجام ایمپلنت برای افرایش موفقیت و ماندگاری باید مراقبت های پس از آن را رعایت کرد. یکی از موارد مهم در این زمینه تغذیه فرد پس از انجام کاشت است که در بهبود زخم ها و جلوگیری از جوش نخوردن ایمپلنت مهم است؛ بنابراین باید بدانید بعد از انجام ایمپلنت چه بخورید تا نتایج مطلوبی به دست آورید. برای کسب اطلاعات بیشتر در (بعد از ایمپلنت چه بخوریم) تا پایان این مطلب همراه ما باشید.
ایمپلنت دندان چیست؟
ایمپلنت یکی از روش های جایگزین کردن دندان آسیب دیده است که امروزه بسیار گسترش یافته است. در این روش طی عمل جراحی یک میله کوچک پیچی شکل داخل استخوان فک می رود و بر روی آن تاج مصنوعی می گذارند. پایه ایمپلنت حکم ریشه دندان را دارد و در جایی که دندان از دست رفته و خالی است با استفاده از آن قسمت خالی پر و ترمیم می شود. ایمپلنت داخل استخوان محکم و ثابت می ماند و نیازی به دندان های اطراف به عنوان تکیه گاه ندارد. با انجام کاشت دندان می توان زیبایی لبخند را بیشتر کرده و اعتماد به نفس را بالا برد. افراد بالای ۱۵ سال که دندان خود را از دست داده اند و شرایط لازم برای کاشت را دارند، می توانند این جراحی را انجام دهند.
آشنایی با اهمیت تغذیه پس از ایمپلنت
ایمپلنت و تغذیه دهان با هم ارتباط مستقیمی دارند؛ به همین دلیل تغذیه بعد از آن اهمیت زیادی دارد. متأسفانه برخی افرادی که کاشت انجام داده اند، به این موارد اهمیت نداده و مواد غذایی نامناسب مصرف می کنند. در نتیجه نواحی جراحی شده آسیب دیده، دوره نقاهت بیشتر شده و فرد دیرتر بهبود می یابد. کیفیت و ماندگاری ایمپلنت را با تغذیه درست تضمین کنید. می توانید از پزشک بخواهید تا برنامه غذایی مناسبی را در اختیارتان قرار دهد.
تغذیه پس از ایمپلنت
همانطور که گفته شد تغذیه در روند بهبودی تأثیر زیادی دارد و جراح پس از آن دستورالعمل ها و توصیه هایی را به بیمار می کند که باید انجام شود. برخی دندانپزشکان از بیمار می خواهند تا برای مدت طولانی رژیم مایع داشته باشد. پس از آن باید غذا های نرم بخورد، به طوری که باید کاملاً با مخلوط کن آن را خرد کند. یا آنکه می توان چند نوع مایعات را با هم مخلوط کرده و مصرف نمود. نوشیدنی های خوشمزه و اسموتی های خوش طعم درست کرده و به عنوان مایعات مصرف کنید؛ همچنین می توانید با مخلوط کردن میوه ها و سبزیجات تأثیرات مفیدی در روند بهبودی ایجاد کنید. چند ساعت بعد از کاشت می توان مواد غذایی استفاده کرد که البته باید با سمت دیگر که جراحی ندارد، جویده شود. در زیر به لیست مواد غذایی که در ساعات اولیه پس از جراحی می توانید بخورید، اشاره شده است:
- مواد غذایی نرم مثل سوپ مرغ، مرغ کبابی نرم شده، سوپ سبزیجات، سبزیجات آبپز و نرم شده، ماهی آبپز، تخم مرغ، پوره سیب زمینی
- نوشیدن چای به صورت روزانه اما نباید خیلی داغ باشد. چای خاصیت آنتی اکسیدان دارد و نوعی دهان شویه طبیعی است.
- مایعات فراوان مثل انواع آبمیوه های طبیعی، اسموتی و میلک شیک می توانید استفاده کنید، همچنین بهتر است زیاد آب بنوشید.
- مصرف مداوم عسل نیز توصیه می شود؛ زیرا سرشار از آنتی بیوتیک بوده و از بروز التهاب، تورم و عفونت در محل کاشت جلوگیری می کند.
- میوه جات ویتأمین و پروتئین زیادی دارند و بهتر است آن ها را به صورت له و پوره شده استفاده کنید. میوه هایی چون گلابی، انبه، هلو، موز
- بستنی به دلیل آنکه قند دارد انرژی شما را بالا برده و چون باعث خنک ماندن زخم می شود ورم و خونریزی را کم می کند.
اهمیت پروتئین بعد از انجام ایمپلنت
پروتئین از مواد مغذی است که برای بدن ضروری بوده و پس از انجام این جراحی کمک می کند تا بافت آسیب دیده زودتر ترمیم شود. با مصرف پروتئین می توان سیستم ایمنی بدن را تقویت کرده و جلوی ایجاد عفونت را گرفت. چند غذایی که پروتئین زیادی دارند و خوردن آن ها بعد از انجام ایمپلنت توصیه می شود، عبارتند از:
- سوپ جو دوسر
- لوبیای پخته
- استفاده از مواد لبنی چون کشک، شیر و ماست
- تخم مرغ آبپز
- پس از هفته اول استفاده از مرغ و گوشت نرم
مواد غذایی ممنوع بعد از ایمپلنت
بعضی از مواد غذایی به دلیل تأثیراتی که در بدن می گذارند، استفاده از آن ها توصیه نمی شود؛ زیرا مضر هستند. بعد از کاشت ایمپلنت از خوردن مواد غذایی زیر خودداری کنید:
ذرت بو داده یا همان پاپ کورن پوسته هایی دارد که در ناحیه کاشت و بین دندان ها قرار گرفته و علاوه بر آسیب زدن به محل باعث ایجاد عفونت می شود. مواد غذایی و میوه هایی مثل کیوی، نارنگی و پرتقال که خاصیت اسیدی دارند. مواد خوراکی که ادویه فراوان دارند، نیز نباید استفاده شود؛ چون ناحیه کاشت را تحریک کرده و احتمال بروز عفونت و التهاب را بیشتر می کند. مواد غذایی سفت و سخت مثل استیک و نان سفت نیز نباید مصرف شود.
مواد غذایی که ترد و چسبنده هستند، نیز ممنوع است؛ زیرا به محل کاشت چسبیده و باعث اختلال در لخته خون می شوند. در این صورت احتمال دارد التهاب و خونریزی بیشتر شود. خوردن انواع آجیل و مغزیجاتی چون پسته، فندق، بادام که پوست سختی دارند، ممنوع است. از خوردن نوشیدنی های گازدار مثل دلستر، نوشابه و دوغ گاز دار خودداری نمایید. از خوردن تمشک، توت فرنگی، قند، آبنبات، مرکبات، کلوچه و تخمه نیز باید پرهیز شود.
آشنایی با مراحل انجام ایمپلنت
در زیر مراحل انجام ایمپلنت دندان را بررسی می کنیم:
بررسی وضعیت دهان و دندان
پزشک اولین کاری که می کند، بررسی دهان و دندان بیمار است تا از سلامت آن مطمئن شود. برای این کار عکس های لازم گرفته می شود تا حجم و کیفیت استخوان مشخص شود. دندانپزشک با بررسی دقیق متوجه می شود که آیا فرد کاندید مناسبی برای انجام ایمپلنت است یا خیر.
برنامه ریزی و نوبت دهی
پس از تأیید آنکه شرایط فرد مطلوب است، نوبت جراحی داده می شود. برنامه ریزی درمانی انجام شده و توصیه های قبل از انجام کاشت به فرد گفته می شود.
تزریق بی حسی یا بیهوشی
قبل از شروع کار فرد بی حس یا بیهوش می شود که گاهی نیاز است به همراه بی حسی آرامبخش نیز به فرد تزریق شود.
خارج کردن دندان قبلی
در صورتی که دندان آسیب دیده هنوز داخل دهان است، آن را کشیده و خارج کنید. دندان باید به آرامی و با دقت کشیده شود تا به بافت های نرم و استخوان آسیبی وارد نشود. در این مرحله اگر فرد نیاز به پیوند استخوان فک داشته باشد، انجام می شود. در داخل استخوانی که جای حفره خالی دندان است، باید مواد پیوندی قرار بگیرد. در این شرایط پزشک برای التیام کامل استخوان ۲ الی ۶ ماه صبر می کند تا محل برای جراحی آماده شود. بعضی اوقات که ایمپلنت باید در فک بالا و در عقب انجام شود، شاید ارتفاع استخوان در این قسمت کم بوده و احتمال سوراخ شدن سینوس وجود داشته باشد. در این شرایط عمل لیفت سینوس انجام می شود که در آن کف حفره سینوس به بالا کشیده می شود تا مواد پیوندی زیر آن اضافه شود.
سوراخ کردن استخوان
اگر استخوان خوب بوده و نیازی به تقویت نداشته باشد، در گام بعدی باید استخوان را سوراخ کرد. این کار با دریل دندانپزشکی انجام می شود و طی آن در استخوان سوراخی ایجاد می شود و ایمپلنت داخل آن قرار می گیرد. پس از آن با قطعه ای به نام پیچ درپوش سوراخ ایمپلنت بسته می شود.
قرار دادن ایمپلنت و بخیه کردن لثه
بعد از آن باید لثه بخیه زده شود که شاید پزشک اطراف ایمپلنت را بخیه زده و سر آن بیرون بماند و یا آنکه لثه روی ایمپلنت آمده و بخیه زده می شود. در حالت بعدی نیز شاید طی یک جراحی ساده لثه برش خورده و روی ایمپلنت باز شود تا روکش دندان نصب شود.
زمان انتظار برای پیوند استخوان و ایمپلنت
بعد از قرار دادن ایمپلنت در جای خود با توجه به کیفیت و شرایط استخوان از دو الی ۶ ماه باید منتظر ماند. توجه کنید که طی این مدت نباید به ایمپلنت فشاری وارد شود. صبر کنید تا استخوان رشد کرده و به ایمپلنت جوش بخورد.
قرار دادن اباتمنت
در گام بعدی انجام ایمپلنت و بعد از آنکه ایمپلنت و استخوان به هم جوش خوردند، پزشک پیچ درپوش ایمپلنت را باز کرده و اباتمنت را بر روی آن پیچ می کند. اباتمنت قطعه ای است که حکم پایه ای برای اتصال روکش بوده و بر روی آن روکش نصب می شود.
قالبگیری برای ساخت روکش
در این مرحله از ایمپلنت قالبگیری شده تا با توجه به آن روکش دندان ساخته شود.
وصل کردن روکش به پایه
بعد از آنکه روکش آماده شد فرد به مطب مراجعه می کند تا روکش وصل شود. برای این اتصال ممکن است از چسب مخصوص یا پیچ استفاده شود. و حتما اگر قصد دارید از خدمات دندانپزشکی استفاده کنید همراه با یک دکتر حرفه ای ارتباط برقرار کنید
در این مطلب به بررسی اهمیت تغذیه و خوردنی های لازم بعد از ایمپلنت پرداختیم. ایمپلنت از اهمیت ویژه ای برخودار است. زمانی که از این روش کاشت دندان استفاده می کنید، در ساعات اولیه تنها مایعات مصرف کنید. کم کم و به مرور به مواد غذایی دیگر بروید. غذاهایی که سرشار از پروتئین هستند را مصرف کنید. لوبیای پخته، تخم مرغ آبپز و .. منبع اصلی پروتئین هستند.
محتوای این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی شماست. قبل از هرگونه اقدام ، بیانیهی سلب مسئولیت ماهشو را بخوانید
سلب مسئولیت